Günümüzde birçok insan alkol ve madde bağımlılığı konusundan mustariptir. Madde bağımlılığı olan bir kişinin vücut işlevleri olumsuz yönde etkilenir. Böyle olmasına rağmen kişi, bu zararlı maddeleri kullanmaktan vazgeçemez. Eğer madde kullanımına ara verirse yoksunluk belirtileri göstermeye başlar. Zaman içinde madde kullanım sıklığı ve dozu artar.
İradeyi zayıflatan alkol, kişide kontrol kaybına yol açar ve kişi, uyuşturucu madde kullanımına yatkın hale gelir. Alkolden hiçbir şekilde uzak duramayan, sağlığı tehlikeye girmiş bile olsa alkolü bırakamayan kişiler, alkolik olarak anılır. Alkol bağımlılığı olan kişilerin büyük bir çoğunluğu hayatını kaybetmektedir.
Alkol Bağımlılığı Belirtileri Nelerdir?
Alkol bağımlılığı belirtileri kişinin hayatını oldukça etkileyen belirtilerdir. Alkol bağımlılığı, kişiyi sosyalleşmekten uzaklaştırmakta, insanların tepkisini çekmekte, kişinin tüm hayatını alt üst etmektedir.
- Kişi, alışık olduğu etkiyi elde etmek için alkol miktarını arttırması,
- Kişi, eğer alkol miktarını azaltır da yoksunluk belirtisi olan ruhsal ve bedeni sıkıntılar ortaya çıkarsa kişi alkol alarak rahatlama hissetmesi,
- Kişinin alınan alkolün belirlenen miktardan fazlasını alması ve fazla sürede bu alkolü kullanması,
- Alkol bulabilmek, kullanmak ve etkilerini silmek için her türlü zamanı harcaması,
- Alkolü bırakmak için nafile bir çaba içine girmesi,
- Alkolün zararlı olmasına rağmen alkolden vazgeçilememesi,
Alkolün yol açtığı hastalıklar arasında yemek borusu, gırtlak, mide ve pankreas kanseri, karaciğerde yoğun hasar, kanın pıhtılaşmaması, uykuda bozukluk, başın ağrıması, gözde tahribat, doğru düşünememe, beynin işlevini yerine getirememesi, doğru karar verememe, kalp ve kan dolaşımı hastalıkları sayılabilir.
Madde Bağımlılığı Belirtileri Nelerdir?
Madde bağımlılığı belirtileri, alkol bağımlılığı etkileri ile hemen hemen aynı belirtileri taşır.
- Kullanılan madde miktarının sorunlara rağmen daha çok artırılması,
- Bırakma çabalarının heba olması,
- Maddeyi bulabilmek, kullanmak ya da bırakmak için çok fazla zaman harcanması,
- Mesleki, sosyal ve kişisel aktivitelerin azalması veya bırakılması
Madde bağımlılığı etkileri, vücudu giderek onarılamaz hale getirir. Kullanan herkes eşit oranda bağımlı olma potansiyeline sahiptir.
Madde bağımlılığı etkilerini kısaca açıklayacak olursak:
- Madde bağımlısı kişide akıl ve irade işlemez hale gelir.
- Kişi hayatından ve davranışlarından uzaklaşmaya başlar.
- İç organları zarar görür ve buna bağlı birçok hastalık meydana gelir.
- Bulantı, karın ağrıları, ishal, bağırsak spazmları, kanamalar, kusma oluşur.
- Kişiyi çevreye uyum sağlayamaz hale gelir. Ailesinden, çevresinden, işinden kopmaya ve en sonunda yalnız başına kalarak ağır bunalımlar geçirmeye başlar.
Alkol ve madde bağımlılığı tedavisi için bazı yöntemler vardır. İlk yöntem AMATEM yani Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezlerine başvurulabilir. Burada psikiyatri kliniklerinde tedavi görülebilir. Ancak burada önemli olan psikiyatri kliniğine yatarak tedavi olmak yanında tedavi sonrasında uzun süre izleme altında tutulmaktır. Kişi uzun süre tedavi görse de belli bir süre izlenmelidir.
Maddenin etkisinde biri ile bu durumu konuşmak doğru değildir. Hiçbir sonuç elde edilemez. Madde bağımlısı kişiye, yardım etmek isteyen kişi kendini hazır hissetmiyorsa bağımlı ile konuşması doğru değildir. Öğüt verilmemeli, açık, samimi ve inandırıcı olunmalıdır. Madde bağımlısı biri ile konuşurken empati yapmak önemlidir. Uzman kişilerden yardım alması için samimi olmak önemlidir.
Madde ya da alkol bağımlılığınızın tedavisi için Alanya Psikolog Danışmanlık Merkezi’mizin uzman doktorları ile görüşerek profesyonel hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz.