Alanya Psikolojik Danışma Merkezi Rehber Öğretmen ve Öğrenci Koçu Anıl Bakır, karnesinde zayıf not bulunan öğrencilerin velilerine uyarılarda bulundu. Suçu sadece öğrencilerde aramamak gerektiğini söyleyen Bakır, bu durumlarda ailenin yapması gerekenler hakkında bilgi verdi.

Öğrencilerin bahar dönemi karnesi alması ile 2012-2013 eğitim-öğretim yılının geride kaldı. Karnesinde zayıfı olan öğrencilerin velilerine yönelik açıklamalarda bulunan, Alanya Psikolog Danışma Merkezi Rehber Öğretmen ve Öğrenci Koçu Bakır bu dönemlerde velilere çok büyük işler düştüğünü kaydetti. Verilen karnelerin, sadece çocukların eğitim döneminde verdiği performansları göstermediğini belirterek, “Bu bir bütündür. Bu hem öğretmenin performansı hem de velilerin çocuklara karşı olan ilgisinden kaynakladır” dedi. Buradaki sorunun tek başına çocuğa yüklenebilecek bir sorun olmadığına dikkat çeken Bakır, “Olası sergilenecek yanlış durum çocuğun karnesini kendisine benzetmek, çocuğun kötü not alması aile tarafından kendisine verilecek olan ilginin de azalacağını kendisine hissettirmek, yanlış bir tutum olacaktır. Bu tür davranışlar ilerde de sınav kaygısı gibi sorunlara dönüşebilir. Bunun için çocuklarımızla, neden kötü not aldığını, neden kötü karne getirdiğini onunla konuşmak, bunu nasıl iyileştirebileceğine dair onunla fikir yürütmek ve bunu çocuğunda fikirlerini alarak yapmak gerekir” diye konuştu.

“PROGRAMLI DERS ÇALIŞMAK GEREKİR”
Başarıyı ve başarısızlığı değerlendirmek gerektiğini belirterek, başarının birkaç ayağı gibi olduğunu belirten Bakır, “Bu ayak öğrenci, öğretmen ve aileden oluşur. Bunların herhangi birisinde, yaşanacak olan eksiklik çocuğun başarısında da önemli rol oynamaktadır” şeklinde açıklamalarda bulundu. Anne ve babaların, kendi özel zamanlarına ayırdıkları vakit kadar çocuklarına da vakit ayırması gerektiğini belirten Bakır, “Veliler çocuklarına yemek hazırlamayıp cebine para koyup git dışarıda ye dediklerinde bile bu başarısızlığa yol açmaktadır. Aile içinde akşam yemeğinin çok önemli bir olgudur. Yemeklerinde ailelerin dışarıda olmaları çocuğun sevgi eksikliği başka nesnelere yönelme gibi sorunlar doğurmaktadır. Ailelerin çocuklara programlı ders nasıl çalışılır konusunda destek olmaları gerekir. Bu konuda yapılan en büyük yanlış çocuğu sabah erken saatten geç saatlere kadar çalıştırıp, sosyal hayatla ilişkisini kesmektir. Programlı ders çalışmanın öğrencinin okulda, gördüğü dersleri eve geldiğinde tekrar etmek bunlarla ilgili not tutmak, test çözmek, kitap okumaktır. Bunun dışında öğrencinin, gezip eğlenmesi ve kendine sosyal zamanda ayırması oldukça önemlidir” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir