Turizm bölgesi Alanya’da her gece atılan havai fişeklerin psikolojik etkisi de ciddi boyutlarda. Psikolog Alper Günay havai fişek gürültüsünün çocuklar, yetişkinler ve otizmli bireylerde ortaya çıkardığı etkileri Alanya Posta TV’ye anlattı.

 

 

Özgür YILMAZ
Tüm canlılar üzerinde olumsuz etkilerinin çok yüksek olduğu havai fişekler eğlence amaçlı her gece atılmaya daha doğrusu patlatılmaya devam ediyor. İçerdiği kimyasallarla kansere kadar pek çok rahatsızlığa sebep oluyor. Havai fişeklerin sebep olduğu fizyolojik hastalıkların yanı sıra psikolojik etkileri de inkar edilemez boyutlarda. Psikolog Alper Günay Alanya Posta TV’ye yaptığı açıklamada çocukların ve otizmli bireylerin havai fişeklerin gürültüsünden kaynaklı rahatsızlıklar yaşadığını aktardı. 
“ÇOCUKLARDA İDRAR KAÇIRMAYA SEBEP OLABİLİR” 
Havai fişeğin etkileri konusunda yapılmış çok fazla araştırma olmadığını belirten Günay, “Deneyimlerimizden, yaşantılarımızdan yola çıkarak tespit edebiliriz. Çocuklarla olan kısımdan başlayacak olursak, havai fişeğin oluşturduğu gürültü bir yıldırımın, gök gürültüsünün oluşturduğu gürültü gibi değerlendirilmemeli. Gök gürültüsünde çocuk bir beklenti içerisinde olur ve kendisini hazırlar. Yağmur yağdığı, fırtına olduğu dönemde yıldırım çıkabileceğini bilir. Onun için apansız ortaya çıkan bir gürültü değildir. Fakat havai fişek gibi patlayıcı maddelerin gürültüleri çocuklar için apansızın ortaya çıkan görüntülerdir ve bu gürültü çocuğun derinden irkilmesine neden olacaktır. Gece korkuları ve birtakım idrar kaçırma gibi sorunlara yol açabilir” dedi.
“OTİZMLİ BİREYLER ÖFKE NÖBETİ GEÇİREBİLİR”
Patlamaların otizmli bireylerde sinir nöbetlerine sebep olabileceğini söyleyen Günay, “Otizmli bireylerde yoğun gürültü, rahatsız edici sesler öfke nöbetlerine neden olabiliyor. Bunu yine bugüne kadar çalıştığımız vakalardan, elde ettiğiniz verilerden ve ailelerin anlattıklarından yola çıkarak söyleyebilirim. Havai fişek atılan bölgede otizmli bir çocuk varsa muhakkak o gece öfke nöbetleri yaşıyor. Bu öfke nöbetleri aile ve çocuk için ciddi bir sıkıntı kaynağı olmaktadır” diye konuştu. 
“PANİK ATAK BAŞLATABİLİR”
Yetişkinlerin de havai fişek patlamalarından etkilendiğini söyleyen Günay, özellikle geçmişte savaş veya benzer olumsuzluklar yaşayanlarda panik atağa sebep olduğunu ifade etti. Günay “Yetişkinlere ilişkin etkisini birkaç başlıkta inceleyebiliriz. Örneğin, savaş geçmişi olan çatışmalarda yer almış gazilerimiz ya da herhangi bir savaş geçmişi olan yetişkinlerde, fişeğin oluşturduğu patlama sesi, yaşadığı çatışma ortamından kaynaklı bir takım olumsuzlukları hatırlatacaktır. O anlara dönmesine neden olacaktır. Diğer yandan aktif çalıştığımız bir vakamız vardı. Irak’ta yaşamış orada üzerinden geçen bir savaş uçağının gürültüsünden dolayı panik atak başlangıcı vardı. Yoğun ve ani gelen patlama sesleri panik ataklarını tetikliyordu. Kişinin yaşadığı ürperti, korku panik atağın başlamasına neden oluyor. Yerleşim alanında bu tür patlayıcıların ateşlenmesi, sürekli olarak bu sese maruz kalan kişilerden söz ediyorsak ki bu sesin etki alanı oldukça geniş, birçok olumsuzluk ortaya çıkarır. Örneğin, kişinin yaşadığı yere, yani dinlendiği yere yakın olduğu zaman bu kişilerin stres seviyesini yükselir. Kişilerde sinirlilik, çökkünlük, uyku bozukluğu, kronik bir yorgunluğa neden olabilecektir. Bu tıpkı sürekli gürültünün kişiyi depresif bir hale getirmesi gibi bir etki yaratacaktır. O açıdan havai fişeklerin çocuklarda ve yetişkinlerde birtakım olumsuz etkiler yaratabilir, duygu durumlarını bozabilir” ifadelerini kullandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir