Teknoloji Bağımlılığı - Alanya Psikolog

Teknoloji, insan hayatının neredeyse tümünü kaplayan bir durumdur. Günümüzde yetişkinler yanında çocuklarda teknoloji bağımlılığı görülmektedir. Teknoloji bağımlılığı, onsuz yapamayacağı herhangi bir teknolojik ürüne ulaşamadığı anda içine girdiği yoksunluk duygusudur. Teknoloji, insan hayatını inanılmaz değiştiren ve sayısız faydalar sağlayan bir ortamdır. Ancak çoğu zaman teknoloji kullanımı kişilere zarar getirebilir. Çünkü zamanla teknoloji kullanımı, kişileri kontrolü altına almaya başlar. Bu kontrol altına alınma ise kişiye ciddi zararlar verebilir.

Teknoloji Bağımlılığının Belirtileri Nelerdir?

  • Teknoloji bağımlılığının belirtileri arasında ilk sırada kişinin birkaç dakika diyerek saatlerini hatta öyle abartılıları vardır ki günlerini harcaması,
  • Teknoloji bağımlıları, ekranda geçirdikleri zaman hakkında yalan söylemesi,
  • Gecenin çok geç saatlerine kadar bilgisayar başında kalması,
  • Uzun süreli bilgisayar kullanımı sonucu fiziki sorunların başlaması,
  • İnternette dolaşmak için yemekten, derslerden ve sosyalleşmekten sürekli ödün vermesi,

Teknoloji Bağımlılığı Nelere Sebep Olur?

Teknoloji bağımlılığının sebep olduğu sorunlar iki başlıkta toplanır:

  1. Fiziki sorunlar: Gözlerin yanması, boyun kaslarında sertleşme ve ağrı oluşur. Eller uyuşmaya başlar, halsizlik baş gösterir. Beden duruşu bozulur.
  2. Sosyal sorunlar: Akademik başarı düşmeye başlar. Uyku bozuklukları görülür. Yemek yeme bozuklukları, aktivitelerde azalma vardır. Hem kişisel hem aile ve okul sorunları oluşmaya başlar. Zaman idaresi zayıflamaya başlar.

Teknoloji Bağımlılığı Kontrol Altına Alma Yöntemleri Nelerdir?

Teknoloji bağımlılığını kontrol altına alma yöntemleri çeşitlidir. Teknoloji bağımlısı bir kişinin yapması gereken ilk şey internete girdiği saatleri değiştirmektir. Kişi kendisine haftalık internet kullanım çizelgesi hazırlamalı ve bu çizelgeye uymalıdır. Bu konuda destek gruplarına ya da aile terapisine katılmalıdır. Yapmayı çok isteyip de bu bağımlılık yüzünden bir türlü gerçekleştiremediği aktiviteleri deftere yazmalıdır. İnternet kullanımı aklına geldiği zaman bu yazılanlardan biri hayata geçirilebilir.

Çocuk ve Ergenlerde Teknolojik Bağımlılık Nasıl Önlenir?

Çocuk ve ergenlerde teknolojik bağımlılığı önleme çok önemlidir. Özellikle 2 yaş altı çocukların televizyon, internet, bilgisayar gibi aletlerle oyalanması doğru değildir. Okul öncesi yaş grupları için en fazla 30 dakikalık sürelerde internet kullanımına izin verilebilir. İlkokul döneminde ilk dört yıl, ödev yapma dışında oyun ve eğlence amaçlı en fazla 45 dakikaya izin verilmelidir. İlk dört yılın ardından diğer yıllarda sadece hafta sonu, saatlerde esneklik sağlanarak günde en fazla 1 saat kullanıma izin verilebilir. Lise çağındaki çocuklar için ise günlük 2 saat normaldir.

Teknoloji Bağımlılığı İçin Aileler Ne Yapmalıdır?

  • Aileler, çocuklarını muhakkak arkadaşlarına yönlendirmeli ve çocuklar doğal yollardan sosyalleşmeyi öğrenmelidir.
  • Çocuklar, aileleri tarafından ilgi duydukları spor dallarına yönlendirilmelidir.
  • Çocukların arkadaşlıkları desteklenerek, bu çocukların birlikte zaman geçirmeleri sağlanmalıdır.
  • Eğer çocuk bilgisayar kullanıyorsa sanal ortam arkadaşlıkları hakkında bilgi edinilmelidir ve arkadaşları tanınmalıdır.

Ailelerin çocukları üzerinde teknoloji bağımlılığı ile yapmamaları gereken şeyler vardır. Çocuklar asla akıllı telefon, tablet, bilgisayar gibi aletlerle teselli edilmemeli, susturulmaya çalışılmamalıdır. Uzun süre internet kullanımına müsaade edilmemelidir. Televizyon, internet, ya da teknolojik aletlerin olduğu bir ev düzeni kurulmamalıdır. Bilgisayar kullanan bir çocuğa asla yemek, meyve suyu ya da buna benzer şeyler verilmemeli aksine aile içine katılması sağlanmalıdır.

Tüm bunlara rağmen çocuğunuzda teknolojik bağımlılığı engelleyemiyorsanız Alanya Psikolog Danışma Merkezi’miz ile iletişime geçebilirsiniz. Konu hakkında danışmanlarımızdan ayrıntılı bilgi alabilir ve çocuğunuz bağımlılığı ile ilgili doktorlarımızdan profesyonel hizmet alabilirsiniz.