Her öğrencinin en büyük isteği okulda ders başarısı göstermektir. Öğrencinin yaptığı her çalışmanın bir amacı olması gerekir. Bu yüzden ders çalışırken en önemli konu verimli ders çalışma tekniklerini bilmek ve bu teknikleri uygulamaktır. Şu hiçbir zaman unutulmamalıdır. Ders çalışırken bir hedef belirlenmeli ve bu hedef doğrultusunda çalışmalar ilerletilerek ders çalışılmalıdır. Planlı bir şekilde ders çalışıldığında, derslerdeki başarı oranı artar ve hedefe daha kolay ulaşılır. Ders çalışma saatleri formüle edilmelidir. En etkili ders çalışma saatleri 40-10-10 yöntemidir. Yani 40 dakika ders çalışma, 10 dakika çalıştıklarını kontrol etme ve 10 dakika dinlenme süresidir. Bu süreler bittikten sonra aynı şekilde yeniden 40-10-10 yöntemine devam edilmelidir.
Verimli Ders Çalışma Teknikleri Nelerdir?
Her öğrencinin kendine has bir çalışma yöntemi vardır. Ancak bazı denenmiş ve uygunluğu kanıtlanmış teknikler kullanılarak ders çalışma zamanları daha verimli hale getirilebilir.
- Ders, her zaman çalışma masasında çalışılmalıdır. Çalışma masası dışında çalışılan yerlerde ders akılda kalıcı olmaz.
- Çalışma odasında ve çalışma masasında dikkat dağıtacak hiçbir şey bulundurulmamalıdır. Pastalar, börekler, çörekler, çalan müzik, öğrenciyi ders çalışmaktan uzaklaştıran etkenlerdir.
- Her zaman günlük ve haftalık ders çalışma planı çıkarılmalıdır. Bu günlük ve haftalık ders çalışma planı içinde uyku, kahvaltı, okula gidiş geliş, yemek yeme, dinlenme araları gibi durumlar da eklenmelidir.
- Çalışma masasında her zaman derse teşvik edecek eşyalar bulundurulmalıdır. Kitap, defter, yardımcı kitaplar, araç ve gereçler daha önceden masada yerlerine konmalıdır.
- Her zaman yazarak ve şemalar çıkartılarak çalışılmalıdır.
- Ders çalışırken masada bir saat bulunmalı ve ders çalışma planına uyularak yapılan plan dahilinde dinlenme, yemek yeme vs. gibi konuların sınırları kaçırılmamalıdır.
- Ders çalışırken aynı anda birden çok iş yapılmamalıdır. Hem müzik dinleyerek hem bir şeyler yiyip içerek ya da elde telefon ile ders çalışılmamalıdır.
- Ders çalışırken daima not tutulmalı, farklı kaynaklar her zaman masa üzerinde bulundurulmalıdır.
Verimli ders çalışma teknikleri uygulandığında, öğrenci hem dersini daha etkili şekilde çalışmaya başlar hem de çalışılan konular kafasında daha kalıcı hale gelir. Verimli ders çalışma tekniklerine devam edecek olursak sınavda neler yapılmalı konusunu da öğrenmek gerekir. İster ders çalışma planı ister sınava çalışma konusunda olsun çalışma ortamı muhakkak sessiz olmalıdır. Oda her zaman derli toplu olmalı, dikkati ve zihni dağıtıcı objeler çalışma odasında asla bulundurulmamalıdır.
- Sınavda en önemli kurallardan birisi sessizce soruların verilmesini beklemektir. Bu süre içinde derin bir nefes alınmalı, heyecan seviyesi aşağıya çekilmelidir.
- Soru kağıtları gelince ilk yapılması gereken şey soruların baştan sonra gözden geçirilmesidir.
- Sorular gözden geçirildikten sonra en iyi bilinen sorudan cevaplanmaya başlanmalıdır.
- Sınav sorularının cevaplanması bittikten sonra kağıt tekrar gözden geçirilmeli ve kağıdı teslim eden son kişi olunması tercih edilmelidir.
Verimli ders çalışma ve sınav kurallarının yanında okulda öğretmeni dinleme de oldukça önemli bir konudur. Bu konuda da öğrenci kendisine bir yol belirlemelidir.
- Okulda öğretmen dinlerken her zaman not tutulmalı ve ders yazarak dinlenmelidir.
- Öğrencinin elinin altında her zaman bir karalama defteri bulunmalıdır.
- Bilinmeyenler, anlaşılmayanlar, o anda öğretmene sorulmalıdır.
- Öğretmenin ısrarla üzerinde durduğu konular işaretlenmelidir. Üzerinde ısrarla durulan bu konular, sınavda sorulacak soruların temelini oluşturur.
- Ders dinlerken karalama defterine alınan notlar temize çekilmelidir.
Hiçbir zaman unutulmamalıdır ki ders en iyi şekilde derste öğrenilir. Öğrenci kendine bir çalışma metodu bulur ve bu metoda uyarsa her zaman başarılı olur. Çocuğunuzun ders çalışmasında herhangi bir problem görüyorsanız ve bu durumu düzeltmek istiyorsanız Alanya Psikolog Danışmanlık Merkezi’mizin uzman doktorları ile iletişime geçebilirsiniz.