ALANYA Psikolojik Danışma Merkezi sahibi Psikolog Alper Günay, intiharların nedenini ekonomik kriz olduğunu belirtirken cinayetlerin ise antisosyal kişilerce yapıldığını savundu ve bu gibi insanlardan uzak durulmasını istedi
Alanya Pisikolojik Danışma Merkezi sahibi Pisikolog Alper Günay, son günlerde ilçede yaşanan intihar ve cinayet olaylarını değerlendirdi. Son dönemde artan cinayet ve intihar olaylarının nedenini ilçenin ekonomik durumuna ve yaz ayının gelmesine bağlayan Günay, yaz döneminde insanların daha fazla dışarı çıkmaları nedeniyle daha çok kişi ile iletişime geçtiklerini, öte yandan yaz aylarındaki göçün de bunda etkisi olduğunu söyledi.
“KESİNLİKLE TARTIŞMAYA GİRMEYİN”
Antisosyal Kişilik Bozukluğu (psikopat) olan insanların daha çok suç işlemeye meyilli olduğunu anlatan Günay, ilçemizde artan göç nedeniyle de bir takım olumsuz olaylarda artış olduğunu hatırlattı. Antisosyal Kişilik Bozukluğu olan insanlarla kesinlikle tartışmaya girilmemesini tavsiye eden Günay, “Bu kişilerin suç eğilimi bulunur. Suç işlemeyi alışkanlık haline getiren bu kişiler çoğu zaman cezalandırılarak infaz kurumlarında muhafaza edilir. Ancak, kişiler çeşitli yasa boşluklarından ya da aflardan yararlanarak rehabilite olmadan tekrar sokaklara döner. Antisosyal kişilik bozukluklarının tedavisi oldukca zordur” dedi.
“BELİRTİLERE DİKKAT EDİN”
2 gün önce bir taksicinin bıçaklanarak öldürülmesini de talihsizlik olarak nitelendiren Günay, Alanya`da da Avrupa Birliği (AB) normlarında taksicilik yapılmasını istedi. Bu amaçla şoför ile müşteriyi ayıran cam bölmelerin taksilerde mutlaka bulunması gerektiğine dikkat çeken Günay, vatandaşları tanımadıkları insanlarla münakaşa etmemeleri konusunda da uyardı. Antisosyal kişilik Bozukluğu`nun kişilerde bir takım belirtilerinin olduğunun gözlenmesi gerektiğini ifade eden Günay, “Bu kişilerde intihar eğilimi bulunmaz, ancak içlerindeki şiddeti göstermek amacıyla vücutlarında jilet izi veya kendi yaptığı anlamsız dövmeler bulunabilir. Çoğunlukla uyuşturucu ve alkol kullanımının da olabileceği bu gibi insanlardan uzak durulmalı ve tartışmaya girilmemelidir. Her an bir tehlike oluşturabilir. “PROFESYONEL YARDIM KİŞİYİİNTİHARDAN VAZGEÇİREBİLİR”
İntihar vakalarının genel olarak iki ayrı grupta incelenmesi gerektiğinin altını çizen Günay, “İnsanlar iki ayrı nedenden dolayı intihara teşebbüs eder. Burada amaç yardımdır. Diğer intihar teşebbüslerinde bireyin hayattan bıkmış olması ve çıkar yol bulamaması en büyük nedendir. İntihara teşebbüs amacı ölmek olan kişiler bu eylem için silah ya da ipi seçer. İntihar edecek kişi genelde çevresindeki insanlara hayattan bezdiğini ya da ölmek istediğini ifade eden söylemlerde bulunur, mektup yazar. Bu gibi durumlarda profesyonel psikolojik yardım alınması halinde kişi intihar düşüncesinden uzaklaştırılabilir” diye konuştu.