Adana Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Psikiyatr Dr. Bülent Demirbek, “Alkolün hafifi, ağırı olmayacağını, hafif alkollü içeceklerle başlayan alışkanlığın alkolizmle sonuçandığını” söyledi.
ADANA – Adana Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Psikiyatr Dr. Bülent Demirbek, “kimi neşeden kimi kederden” misali, Türk toplumunda alkol tüketme alışkanlığı olanların önemli bölümünün, her fırsatta bu alışkanlıklarını tatmin etmek için bir bahane bulduğunu belirtti.
Alkol bağımlılarının neredeyse tamamına yakın bölümünün bu alışkanlığa “az alkollü” içeceklerle başladığının yapılan araştırmalarla ortaya çıktığını ifade eden Demirbek, “oysa, alkolün hafifi, ağırı olmaz. Az alkollü içeceklerle başlayan alışkanlık alkolizmle sonuçlanıyor” dedi.
Demirbek, alkol oranı düşük içeceklerle bu alışkanlığı edinen kişilerin ilerleyen dönemlerde tatmin olamayınca dozu artırdıklarına dikkati çekerek, şunları söyledi:
“Tiryaki bir süre sonra alkollü hafif içeceklere ‘hamallık’ gözüyle bakıp, alkol oranı en yüksek içeceklere yöneliyor. Bu kişiler, ‘birkaç şişe yerine yarım duble yeter’ diye düşünüyor. Giderek vücuda yeterli gelmeyen alkolün dozunu artıran kişi, bağımlı olduğunu çok geç anlıyor.
En büyük yanılgı ise hafif alkollü içeceklerin vücuda fazla zarar vermeyeceği yönünde. Oysa, bira ve şampanya gibi gazlı ve köpüklü içkilerdeki alkol, mideden daha çabuk emilerek kana karışır. Bağımlıların bir başka yanılgısı ise istedikleri zaman alkolü bırakabileceklerine ve alkolik olmadıklarına inanmaları.”
Demirbek, kişisel ve sosyal etkenlerden kaynaklanan alkol bağımlılığında, genetik faktörler ve aileden çok arkadaş çevresinin önemli etken olduğuna dikkati çekerek, ailelerin, çocuklarının arkadaşlarını iyi seçmeye yönlendirmeleri gerektiğini bildirdi.
TEDAVİ
Demirbek, bir hafta ya da 10 gün süren ilaçlı tedavi ile alkolizmi yenmenin mümkün olduğunu ancak, buna öncelikle bağımlının karar vermesi gerektiğini belirterek, “Oysa yaşadığımız deneyimler, bu kişilerin ailelerin zoruyla tedaviye başvurdukları yönünde” dedi.
İsteği dışında, ailesinin ya da çevresinin ısrarıyla tedavi için hastaneye yatan hastaların başarı şansının olmadığını vurgulayan Demirbek, “bu tedavide kişinin alkolü beyninde bitirmesi çok önemli. Aksi takdirde, hastanede yatan hastaların bile, izinli olarak dışarı çıktıklarında alkol alıp geri döndüklerine tanık oluyoruz” diye konuştu.
Demirbek, bağımlıların yaşlarının da genelde 45-40 yaş arası sevgi yoksunluğu, ailevi huzursuzluk, yalnızlık ve kendini güvensiz hisseden bireylerde daha sık rastlandığını kaydetti.
Demirbek, Adana Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesine önceki yıl 146, geçen yıl ise 175 bağımlının tedavi için başvurduğunu sözlerine ekledi.